top of page

Όταν ο Μιαούλης έσπασε τον αποκλεισμό του Μεσολογγίου

Στις 20 Νοεμβρίου 1825 ο Υδραίος Ανδρέας Μιαούλης, που ήδη έφερε τον τίτλο του ναυάρχου, κατορθώνει για δεύτερη φορά να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που έχουν οι επιβάλλει οι Τούρκοι στο Μεσολόγγι. Έτσι μεταφέρει στους υπερασπιστές της πόλης απολύτως απαραίτητα εφόδια και προμήθειες.


Το Μεσολόγγι δικαιωματικά θεωρούνται οι Θερμοπύλες του ‘21 καθώς οι πολιορκημένοι αντιστάθηκαν επί μήνες με αυταπάρνηση απέναντι σε Τούρκους και Αιγυπτίους. Μάλιστα στο τέλος, μη μπορώντας να αντέξουν άλλο, δεν παραδόθηκαν αλλά επιχείρησαν τη γνωστή γενναία έξοδο. Η θυσία του Μεσολογγίου έγινε γνωστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο χάρη στη συμμετοχή Ευρωπαίων Φιλελλήνων όπως του φημισμένου ποιητή Λόρδου Βύρωνα, που πέθανε εκεί πριν την τελευταία πολιορκία, και του Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ, του Ελβετού δημοσιογράφου που μέσω της εφημερίδας του «Ελληνικά Χρονικά» ο κόσμος έμαθε πολλές πτυχές της μάχης.


Αλλά αν αγώνας του Μεσολογγίου κατάφερε να κρατήσει τόσο πολύ αυτό οφείλεται στο ότι αρκετές φορές οι πολιορκημένοι κατάφεραν να ανεφοδιαστούν δια θαλάσσης χάρη στις ικανότητες ναυτικών όπως ο Μιαούλης. Ο Υδραίος καπετάνιος καίτοι αγράμματος ήξερε πολύ καλά τα μυστικά της θάλασσας και αυτό τον έκανε έναν από τους πιο ονομαστούς κουρσάρους της Ανατολικής Μεσογείου στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Μιαούλης απόκτησε περιουσία και φήμη κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων όταν και έσπαγε τον ναυτικό αποκλεισμό των Άγγλων υπό τον ναύαρχο Νέλσον για να ανεφοδιάσει ισπανικές πόλεις. Την ίδια τέχνη χρησιμοποίησε με απαράμιλλη μαεστρία για να αντιμετωπίζει τις τουρκικές μοίρες που φρουρούσαν τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.


Ο Μιαούλης έσπασε 3 συνολικά φορές τον ναυτικό αποκλεισμό στη διάρκεια της κρίσιμης πολιορκίας. Το κέρδος αυτών των επιχειρήσεων ήταν διπλό καθώς όχι μόνο οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου προμηθεύονταν εφόδια που τους επέτρεπαν να συνεχίσουν να αντιστέκονται, αλλά και συνέβαλαν στην καταρράκωση του ηθικού των πολιορκητών. Μία από τις φορές που ο Μιαούλης έσπασε τον αποκλεισμό της πόλης σημειώθηκε στις 20 και 23 Νοεμβρίου του 1825. Θα το ξανάκανε πάλι τον Ιανουάριο του 1826.


Το επιχείρησε για μία ακόμα φορά, αλλά χωρίς επιτυχία, στις αρχές Απριλίου. Και ήταν αυτή η αποτυχία που έδωσε το έναυσμα για την έξοδο της Κυριακής των Βαΐων του 1826 καθώς πια δεν επέμενε καμία άλλη ελπίδα. Με αυτό τον τραγικό τρόπο φάνηκε πόσο μεγάλη και καθοριστική ήταν η συμβολή του Μιαούλη στην εποποιία του Μεσολογγίου που με τη θυσία του έδωσε αποφασιστική ώθηση στο φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη.


«Ο Ανδρέας Μιαούλης καταναυμαχεί τον εχθρικό στόλο στην Κω». Έγχρωμη απόδοση της λιθογραφίας του Πέτερ Φον Ες. Μόναχο, 1852.


Επιμέλεια

Δρ. Γιώργος Ρήγας, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας».

Comments


Χορηγός Επικοινωνίας

Outlook-keco4xwv.png
bottom of page